Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2011 17:27 - Свитъците от Мъртво море
Автор: sienceandreligion Категория: История   
Прочетен: 12864 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 08.12.2011 14:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Свитъците от Мъртво море са сбирка от 972 текста от еврейската част на Библията и извънбиблейски документи, открити между 1947 и 1956 в Кирбет Кумран на северозападния бряг на Мъртво море по време на британския мандат в Палестина. Свитъците са с огромна религиозна и историческа важност, тъй като включват най-старите известни оцелели копия на библейски и други религиозни текстове и представляват доказателство за голямото разнообразие на юдаизма по време на Втория храм. Те са написани на еврейски, арамейски и гръцки, повечето на пергамент, а няколко на папирус. Ръкописите основно датират между 150 пр.Хр. и 70 сл.Хр. 
 
     Свитъците обикновено се свързват с древната еврейска група, наречена Есени, макар някои скорошни интерпретации да оспорват тази асоциация и да твърдят, че те са били написани от свещениците в Йерусалим, задоките или някои безизвестни еврейски групи. Свитъците от Мъртво море се разделят на три групи: 
 
     1. "библейски" ръкописи (копия на текстове от старозаветната Библия), които представляват близо 40% от идентифицираните скролове; 
       2. "апокрифни" или "псевдо-епиграфни" ръкописи (познати като документи от периода на на Втория храм като "Енох", неканонични псалми и др., които не са канонизирани в старозаветната Библия), съставляват близо 30% от разпознатите свитъци;
 
     3. "сектистки" ръкописи (досега неизвестни документи, които говорят за правила и вери на отделна група или групи в юдаизма) като "Обществен закон", "Свитъкът на войната" и др., които съставляват близо 30% от разпознатите скролове.
 
     Най-добре приетият в обществото старозаветен текст е мазуретският текст, който бил събран от група преписвачи на ръкописи, живели около 500г. сл.Хр. От съществено значение е, че при сравнение на мазоретския текст със скроловете от Мъртво море, написани около 550 - 900г. по-рано, учените открили, че те са идентични. Старозаветният учен Глийсън Арчър се изказва, че всяка разлика е минимална и незначителна ("Обзор на Стария завет", Чикаго, 1964г., стр. 25). Така че доказателствата отхвърлят твърдението, че има проблеми с превода на Библията. Бог, който е вдъхновил Писанието, го е запазил. Исус казва: "Моите думи няма да преминат" (Мат. 24:35). Християните вярват, че част от изпълнението на това пророчество е опазването на ръкописите точни. 
 
     През зимата на 1946-47 г. Мохамед едх-Диб и неговият братовчед открили пещерите, а скоро след това и свитъците, недалеч от руините на Кирбет Кумран - селище, известно на европейските изследователи от 19 век. Разкопаните останки на Кумран са на един километър от северозападния бряг на Мъртво море. Свитъците са намерени в 11 пещери наблизо - на разстояние от 125 метра (пащера 4) до един километър (пещера 1). 
 
     При предишни разкопки на селището не били намерени никакви текстове, поради което по-нататъшните изследвания били преустановени. Така останало неизвестно, че селището е включвало и пещерите. Съседството с воден източник било обяснено от извършването на миквахот (ритуално къпане) в селището, което допълнително затвърждава убеждението, че там са живели есени. По-късен сравнителен анализ на керамика, откриването на мастилници и два пласта пепел водят до заключението, че свитъците са направени в селището. Всички текстове в сградите са били унищожени по време на пожар при римско нападение, което обяснява липсата на органичен материал на мястото. 
 
     Джон Тревър възстановил историята на свитъците чрез няколко беседи с двамата бедуини, които ги открили. Братовчедът на Диб забелязал пещерите, но Диб пръв попаднал в една от тях, откъдето взел няколко свитъка. Бедуините известно време показвали текстовете на мнозина, включително на търговци, но никой не проявил интерес. Въпреки популярните слухове нито един от свитъците не бил унищожен по това време. Те привлекли вниманието на д-р Джон Тревър, който сравнил скриптовете на свитъците с папируса "Наш" (най-стария известен тогава ръкопис) и открил прилики. Той бил запален фотограф-любител и през 1948 г направил снимки на ръкописите. Качеството им е често по-добро, отколкото видимостта на текстовете върху свитъците, тъй като с годините, след като ленената обвивка била премахната, мастилото на текстовете бързо се влошило.         Поради размирици и недостатъчно средства пещера 1 била открита едва на 28-ми януари 1949 г. под наблюдението на Обединените нации. Пещерите са общо 11, номерирани според реда, в който са намерени. Свитъците от Мъртво море били предложени за продажба чрез обява на 1-ви юли 1954г. в журнал на Уол Стрийт. Те били закупени от проф. Мазар и неговия син проф. Сукеник за $250,000 ($2.04 мил. в днешни дни) и предоставени на музея "Рокфелер" в Йерусалим, който бил под управлението на Йордания до 1966г. След Шестдневната война (Арабско-израелската война от 1967г.) свитъците били преместени в Израелския музей, на "Олтара на книгата". 
 
     Сред ръкописите са открити преписи на библейските книги "Исая", "Битие", "Изход", "Левит", "Второзаконие", "Съдии", "Езекиил", "Псалми", "Данаил", "Числа", "Йеремия", "Йов", "Рут", "Плачът на Йеремия", I, II & III "Царе", "Песен на песните" и други откъси от текстове от Стария завет. 
 
     Общността на Кумран и новопоявилите се християни били на едно мнение, че в дните на изпълнение на пророчествата от Стария завет ще се издигне велик пророк, велик свещенник и велик крал. Но тези три фигури останали разграничени в очакванията на Кумран, докато в Новия завет те са обединени в личността на Исус от Назарет. Не е ли удивително, че скоро след като ръкописите били съставени, е било родено дете, осъществяващо хадеждата на Израел и поставящо началото на нова ера? Въпреки че мъжете на Кумран били сбъркали за детайлите за техния Спасител, те очаквали един, чийто основни характеристики били стриктно изпълнени от Исус - Сина на Бог и Месия. Не е известно дали някои християни от младата църква са донесли известието за Исус до тази общност в пустошта. Можем сме единствено да размишляваме как те биха отговорили на чудното дете, родено във Ветлеем като пророк, свещенник и крал на Израел.
 
     Снимки с висока резолюция на всички свитъци от Мъртво море са достъпни онлайн и могат да бъдат лесно намерени с уеб търсачка. Те могат също да бъдат закупени на евтини дискове или във форма на книги, или да бъдат видени в библиотеките на някои колежи и университети. На 19-ти октомври 2010 беше обявено, че IAA би сканирала документите посредством мулти-спектрална технология за изображения, разработена от НАСА, за да направи изображения на текстовете с висока резолюция и след това, чрез партньорство с Google да ги направи достъпни безплатно онлайн в база данни за търсене и допълнени от преводи и други учебни средства.
 
 



Гласувай:
2



1. cucu - Що е това скрол?
04.08.2011 17:34
Вероятно свитък? Имаме си такава хубава думичка...
Иначе постингът е интересен, наистина!
цитирай
2. анонимен - pipinana
04.08.2011 17:38
4e koga isleze i tazi literatura
цитирай
3. sienceandreligion - Коригирано
05.08.2011 14:56
cucu написа:
Вероятно свитък? Имаме си такава хубава думичка...
Иначе постингът е интересен, наистина!


Благодаря за коментара. Мисля, че успях да коригирам навсякъде думата скрол със свитък :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sienceandreligion
Категория: Други
Прочетен: 24278
Постинги: 3
Коментари: 3
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031