Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2011 18:42 - Шест мислещи шапки
Автор: happinessschool Категория: Бизнес   
Прочетен: 3776 Коментари: 0 Гласове:
5



Техника „Шест мислещи шапки” (Six Thinking Hats®)

Едуард де Боно

"Шестте шапки е прост, но мощен инструмен, който може да бъде усвоен бързо и да бъде използван веднага за постигане на дълготрайни резултати. Шестте шапки помогна на нашата група за разработване на продукти да генерира идеи бързо, да ги оценява ефикасно и да реализира плановете за действие ефективно."

Лаура Донахю, Нестле

"Шест мислещи шапки" е мощна техника, която ви позволява да вземате важни решения, като разглеждате нещата от всички гледни точки. Тя помага да се вземат важни решения, като ви принуждава да се освободите от вашия обичаен начин на мислене. По този начин, техниката ви помага да разберете цялата комплексност на решението и да откриете проблеми и възможности, които в противен случай не бихте забелязали.

Много успешни хора мислят рационално и позитивно и това е една от причините да бъдат успешни. Често обаче, те не разглеждат проблемите от емоционална, интуитивна, творческа или негативна гледна точка. Това може да доведе до подценяване на съпротивата срещу промяната, до липса на творчески напредък и до липса на резервни планове.

От друга страна, песимистите често заемат твърде отбранителна позиция и хората, свикнали на логическо мислене, могат да пропуснат да стимулират тяхното творчество и да се възползват от тяхната интуиция.

Ако разглеждате проблем с използването на техниката "Шест мислещи шапки", тогава ще използвате всички тези подходи, за да разработите най-доброто решение, основано на микс от амбиция, умения, чувствителност, творчество и добро управление на риска. Техниката е описана от Едуард де Боно в една от най-известните книги на ХХ век - „Шестте мислещи шапки”.

Същността на техниката се състои в последователно „цветно” мислене, като всеки цвят символизира определена настройка на ума. Образно казано, идеята е, когато носим шапки с различен цвят, да мислим по точно определен начин. С шестте шапки разглеждаме въпроса от различни гледни точки. Когато въпросът се обсъжда в група, всички мислят едновременно (паралелно) с една и съща настройка на ума – т.е. във всеки отделен момент „носят” едни и същи шапки. Това е т.нар. „паралелно мислене” – мощен инструмент за подобряване на груповата ефективност, чрез избягване на спорове и конфликти и постигане на синергичен ефект.

Всяка мислеща шапка символизира различен начин на мислене:

 

Бяла шапка

Когато „носите” бяла шапка, се концентрирате върху информацията. Преценявате каква информация имате, какво можете да научите от нея. Откривате липси в наличната информация и се опитвате да ги запълните, или да ги вземете предвид. Анализирате минали тенденции и се опитвате да екстраполирате исторически данни в бъдещето.

 

Червена шапка

 

Когато „носите” червена шапка, търсите решение като използвате своята интуиция, инстиктивни реакции и емоции. Опитвате се също да помислите как другите хора ще реагират емоционално и се стремите да разберете интуитивните реакции на хората, които не са запознати напълно с вашите съображения.

 

Черна шапка

 

Когато „носите” черна шапка, гледате на нещата песимистично, предпазливо и отбранително. Опитвате се да разберете защо идеите и подходите може да не проработят. Това е важно, защото по този начин се разкриват слабите места на плана или начина надействие. Този начин на мислене ви помага да ги елиминирате, да промените подхода или да изготвите план за управление на риска.

 

Жълта шапка

 

Когато „носите” жълта шапка мислите позтивно. Тя предполага оптимистична гледна точка, която помага да видите всички ползи на решението и неговата стойност, както и да откриете възможностите, които произтичат от него. Мисленето в жълто ви помага да продължите напред, когато всичко изглежда мрачно и трудно.

 

Зелена шапка

 

Когато „носите” зелена шапка, мислите креативно (творчески) и разработвате творчески решения на проблема. Мисленето е свободно и идеите не се критикуват. За подпомагане на този процес, Едуард де Боно е разработил специални творчески инструменти.

 

Синя шапка

 

Синя шапка е свързана с контрола върху процеса. Тя се носи от човека, който ръководи срещата. Този човек може да насочва групата да мисли по един или друг начин (да носи една или другашапка) в зависимост от нуждите.

 

Техниката "Шест мислещи шапки" може да се използва самостоятелно или в група. При провеждане на срещи тя намалява несъгласието, което често възниква, когато хората обсъждат един и същ проблем с различна настройка на ума.

 

Ползи

Ползите от прилагането на техниката "Шест мислещи шапки" са многобройни и от различно естество. Някои от тях са:

 

1. Провеждане на много по-кратки и по-продуктивни срещи

 

2. Систематичен поглед върху проблемите и решенията

 

3. Генериране на повече и по-добри идеи

 

4. Подобряване на екипните резултати

 

5. Намаляване на конфликтите

 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: happinessschool
Категория: Бизнес
Прочетен: 413665
Постинги: 140
Коментари: 209
Гласове: 397
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930