Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2010 10:37 - Неловка ситуация- Как да излезем от нея?
Автор: happinessschool Категория: Бизнес   
Прочетен: 3000 Коментари: 1 Гласове:
3



Това е нова ситуация, в която в която не се чувстваме конфортно, но не сме изпадали преди и не знаем точно как да постъпим. Нямаме още разработени правила, дейности, поведение, закони за действие.

Важно е да се отбележи, че понякога ни вкарват в такива ситуации, на понякога ние самите се вкарваме в тях. Например с някоя не на място подхвърлена дума, нетактичност, глупост, груба шега, грешка и т.н. Накратко, когато нещо е казано или направено не на място и не на време. Да се вкараме или да разрешим на другите да ни вкарат в такива ситуации се оказва, че е много лесно, но въпросът е:"Как са излезем от тях?

И още веднъж ще се върна на любимата ми поговорка "Умният знае как да излезе от ситуации, в които мъдрия на влиза". Какво ще ни помогне да не изпадаме в такива неловки ситуации? Тренирайте се да ги различавате и да ги заобилкаляте от далеч. Например внимавайте с вицовете. Те са огромна клопка да с екаже нещо не на място и не на време. Учете се бързо не попадайте два пъти в същия капан. Научете се да говорите тактично. Това може да се научи.

 

Обикновено ние се шокираме и не знаем как да постъпим, премълчаваме, отминаваме, таим се, засрамваме си, скриваме се, накратко не реагираме. Замълчаваме неловко. Но това не помага много. Ние просто трябва да реагираме, особено когато това става например в телевизионно предаване на живо. Как се излиза от неловка ситуация?

1.     Да реагираме. Няма значение как, но да реагираме.

2.     Смехът помага много. Весел, искрен, дълбок смях. Да можеш да се смееш на себе си е прекрасно качество.Пример – имаше един случай, в който две холивудски звезди бяха на някакво тържество с две еднакви рокли. Според правилата там, това е равно на катастрофа. Но вместо да се правят че не се забелязват и да бягат една то друга, те се събраха заедно, смяха си и се снимаха за спомен. На всички им беше по-леко и приемвриво.

3.     Да се извиним – "Извинете грешка" и да се засмеем.

4.     Да го приемем леко – всички грешат, но позволявайки си да сбъркаме си позволяваме и да се научим как да реагираме.

5.     Да докладваме на другия как се чустваме "когато ти правиш така, аз се чувствам така..."

6.     Да не го приемем лично – това ще ни помогне да не с езасегнем и обидим и да излезем по-бързо и леко от ситуацията.

7.     Ако ви зададат провокационен въпрос (на същото предаване на живо по телевизията, на първа среща в майка му или на интервю за работа,т.е. на важна за вас изява) може да споделите – "извинете, това е нова за мен ситуация и аз не знам как да реагирам. Моля дайте ми време да помисля и ще ви отговоря след това лично".

8.     Поканени сте на тържество, чиито правила не знаете, например как да използвате приборите за хранене – споделете го на глас, това ще се посрещне с повече разбиране от хората, от колкото да се опитвате да откриете истината сами.

9.      Трябва да говорите пред група хора и имате "блек-аут" 0 споделете го на глас, кажете "Много се вълнувам, тази изява е много важна за мен", самият факт, че чувате гласа си, че излизате от шока, стреса, парализиращия ефект вече ще ви успокои.

10. Ако сте залезязали, че сте постъпили нетактично, не започвайте да се обяснявате и извинявайте дълго. Това само ще влоши положението. Прекъснете разговора и променете темата.

11. Общ извод е – реагирайте, говорете, споделете. Дори и да е след това, дори и да е по-късно. Разкажете как се чувствате. Това ще помогне и на вас и на хората, които са в контакт с вас. Не допускайте веднага, че другите са недобронамерени и са ви вкарали нарочно в тази ситуация, може би и те са се чуствали неловко точно като вас, а това естествено спомага да се държим още по-зле и нетактично и да "задълбаем още повече на място".
12. Ако някой друг е изпаднал в неловка ситуация - бъдете милостиви - спомнете си, че и на вас може да се случи или вече дори се е случвало.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balgarski7vinarki - da, shte pomogne
25.12.2010 11:11
Spodelianeto vinagi pomaga- niakak si chovek sazdava svoia sviat spodeliaiki i ako malchanieto e zlato- zelevoto spodeliane e hazarta na zlatnite chansove-/ misal na rimski intrigant i senator/ vapros na tehnika i izkustvo.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: happinessschool
Категория: Бизнес
Прочетен: 412311
Постинги: 140
Коментари: 209
Гласове: 397
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930