Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2010 21:22 - Пазете си нервите
Автор: happinessschool Категория: Бизнес   
Прочетен: 1426 Коментари: 1 Гласове:
0



Пазете си нервите image Най-доброто лекарство за нервната ви система е радостта. Ако се занимавате с това, което ви носи щастие, нервите ви ще са здрави. Радвайте се и дарявайте радост и на околните.

Доста често чуваме тази реплика, тъй като животът ни е пълен с напрежение и стрес.

Но какво реално знаем за нервите и нервната ни система?

Нервната система е мрежа от нервни влакна, която е много гъста и е разпространена по цялото ни тяло. Ако се свържат всички нерви в една редица, общата им дължина ще е почти колкото разстоянието от Земята до Луната. Интересно тяхно свойство е, че те могат да се възстановяват. Макар и доста бавно нервите регенерират с по 1 мм в денонощие.

Колкото повече жизнени интереси имате, толкова по малка е вероятността нервната ви система да получи нервен срив. Хората, които имат много и разнообразни интереси: семейство, професия, хоби, домашен любимец и т.н. са по-малко податливи на стрес. Това е така, защото ако в една от тези сфери не ви върви, винаги можете да намерите отдушник в останалите. Запомнете, че стабилното семейство, хора, на които можеш да разчиташ, верните приятели са най-добрата защита от нервни заболявания.

Ето още няколко неща, които са полезни за нервите:

 

Чист въздух

Мозъкът, макар че заема едва 2% от телесното тегло, поглъща 18% от кислорода, който постъпва в организма. Това е много повече, отколкото другите тъкани и органи в организма. Затова нервната ви система има нужда от много чист въздух, който можете да си осигурите с дълги разходки сред природата. Особено наложителни за жителите на големите градове, които рядко имат достъп до чист въздух, дори и в парковете.

 

Здравословна храна

Дайте на нервната система по-проста храна, като пълнозърнест хляб, риба, сушени гъби, месо, овес, бобови храни и тя ще е доволна. Тези храни са богати на витамини от група В и никотинова киселина, които са крайно необходими за добрата работа на невроните.
Ако имате нужда от бързо въздействие и възстановяване на нервите, тогава можете да се обърнете към някои билки. Полезни за хора, подложени на стреса са жен-шен, мента, валериан, жълт кантарион.

 

Сън

Затова казват, че сънят лекува. Спокойният, безметежен сън е най-доброто лекарство за разклатена нервна система. Средно организмът ни се нуждае от 8 часа сън, но ако прецените, че ви е необходим повече и можете да си го позволите, тогава спете повече.

 

image Особено наложителни за жителите на големите градове, които рядко имат достъп до чист въздух, дори и в парковете. Различни дейности

Добре действа на нервната система преминаването от умствен към физически труд. Така умът си почива, докато тялото не бездейства. Продължителния умствен труд е доста изтощителен за нервната ни система.


Движение

Както казахме и в началото, движението действа добре на нервите. Така че физическата активност е полезна не само за костите и мускулите, но и за нервната ни система. По време на спорт организмът ни произвежда хормонът ендорфин и то в доста голямо количество, а той е полезен при стрес. Освен това, ако сте в добра физическа форма, има по-малка опасност да получите травми, които са опасни за централната нервна система.

 

Щастие

Най-доброто лекарство за нервната ви система е радостта. Ако се занимавате с това, което ви носи щастие, нервите ви ще са здрави. Радвайте се и дарявайте радост и на околните
http://zdrave.venera.bg/пазете-си-нервите.html



Тагове:   нервите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Въпреки, че всичко това ми е известно и.....
09.11.2010 23:46
Въпреки, че всичко това ми е известно и го спазвам, беше ми интересно да го
прочета пак. Мерси за полезните съвети.
Мога само да добавя една мисъл на родителите ми, която помня и прилагам от дете
" Трябва да имаш много работа, за да нямаш черни мисли", всъщност тя обобщава горепрочетеното. Когато човек е зает с някаква дейност, той се съсредоточава върху това, което върши и наистина няма време за отчаяние или да се тюхка за щяло и нещяло...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: happinessschool
Категория: Бизнес
Прочетен: 411522
Постинги: 140
Коментари: 209
Гласове: 397
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031