Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2010 23:10 - От недоволство в благодарност
Автор: happinessschool Категория: Бизнес   
Прочетен: 1133 Коментари: 0 Гласове:
1



Kак да се научим на търпение? Как да променим нагласата си от недоволство към благодарност?

септември 13th, 2010 Росица Вакъвчиева 9 Comments »

imageВсичко във  Вселената е съставено от вълни и вибрации, които са в непрекъснат взаимообмен. Ние живеем в поток от вибрираща енергия с невидима честота. Във всеки един момент,  излъчваме енергия, която се улавя от околните и влияе на всичко около нас. Тя определя как  ни възприемат другите, какви ще са  отношенията ни, определя всичко, което ще ни се случи.

Макар че не я виждаме и често не я осъзнаваме, енергията, която излъчваме е нашата основна сила, най-мощният генератор на съдбата ни.

Тя се определя от мислите, чувствата, убежденията и нагласите ни.

Често ние сме недоволни от живота си, от мястото, където живеем, от хората, които ни заобикалят и отчаяно желаем да ги променим.

Това, за което не си даваме сметка обаче, е че енергията на недоволството привлича още неща, които мразим или не харесваме.

Недоволството  е чисто материално излъчване на отрицателна енергия и по никакъв начин не ни помага.

Нека разгледаме какво всъщност ни носи недоволството:

- Недоволните хора са лоша компания. Те вечно мърморят, оплакват се и никога не може да им се угоди. Когато седнат в ресторант, непременно ще забележат петното на покривката или ще се възмутят от положението на масата, от дима или нещо друго, но няма да обърнат внимание на усмивката на човека до тях или на прекрасния вкус на ястието. Те са в състояние да развалят настроението на цялата компания с вечното си негодуване и хленчене. Винаги виждат пропуските, грешките, нередностите и гневно роптаят против тях. Толкова се съсредоточават върху лошите неща, че не виждат нищо друго.

А както знаете, което се концентрираме върху нещо, то се усилва. Затова всичките тези нередности и проблеми започват да им изглеждат огромни и непоправими, а другото не забелязват, сякаш кръгозорът им се стеснява.

Може би ще кажете, че понякога човек вижда света в черни окраски, защото има проблеми, защото страда и т. н.  и когато нещата се подобрят, ще започне да гледа на всичко по друг начин.

Истината е, че недоволникът винаги ще вижда света сив. Каквото и да се промени, колкото и добри да стават условията за живот, колкото и неща да получи, той винаги ще намира нещо, което да не е като трябва, нещо, от което не е доволен.

Защото недоволството се превръща в нагласа.

- Когато сме недоволни, самите ние се измъчваме като се гневим,

самосъжаляваме, осъждаме себе си, другите и света. Чувстваме се зле и ни се струва, че всичко е против нас, че вечно трябва да се борим, да поправяме и променяме действителността.

- Другият аспект на недоволството, както пише Вадим Зеланд, е

че то създава излишни потенциалн в околното енергийното пространство. А потенциалът предизвиква равновесните сили, които се стремят да възстановят равновесието. И тъй като енергията в природата се движи по пътя с най-малък разход на енергия, за равновесните сили ще е по-лесно да намалят влиянието ни върху света(чрез  предизвикване на проблем или загуба в работата, семейството, къщата и т. н.), отколкото да променят всичко, което не ни харесва.

- Енергията на недоволството привлича още и още хора и обстоятелства, които не харесваме. Освен това то отблъсква нещата, които наистина желаем.

Защото, както се казва в  „Тайната“:

„Няма да получиш това, което искаш, ако не си благодарен за това, което имаш.“

Както виждате недоволството не само че не може да ни помогне, не само че не променя живота ни към добро, но ни вреди във всяко отношение.

Затова е нужно да променим нагласата си от недоволство към признателност и благодарност.

Да живееш с благодарност  е да забелязваш и признаваш стойността вътре в теб и в околните, желанието да виждаш доброто, красивото около теб, да намираш доброто във всяка ситуация и всеки човек и да си благодарен за това.

Да живееш с благодарност не е толкова трудно, нито е някаква идеалистична идея.

Просто е нужно да промените фокуса.

За разлика от недоволството, благодарността е една от най-ценните вибрации в енергийното ни поле.

- Благодарният човек изпитва радост, спокойствие, въодушевление, изпълен е с положителна енергия и я разпръсква наоколо.

- Когато сме благодарни, ние сякаш придобиваме магнетична сила и се превръщаме в  магнит за още неща, за които да сме благодарни. Животът ни започва да се подобрява във всяко отношение.

Не случайно благодарствените молитви имат най-голяма сила.

- Освен това, основен закон във Вселената е, че ако искаш нещо да промениш, ако искаш да се развиваш и да подобяваш живота си, първо трябва да си благодарен на нещата, които имаш в този момент.

Не след време, когато нещата ще се оправят или  получиш това, което искаш – а ТУК и СЕГА.

За да променим нагласата си, могат да ни помогнат някои стъпки:
  • Направете си дневник на благодарността,

където всеки ден да записвате всичко, за което сте благодарни. Повярвайте ми, колкото и зле да се чувствате в момента, има хиляди неща, за които трябва да сте благодарни и да се радвате.

Огледайте се и запишете всички дребни неща, които ви карат да се чувствате добре и за които сте признателни – например  слънцето,  светлината,  прохладният дъждец,  песента на птиците,  ароматът на цветята, усмивката на някое дете. Благодарете на тялото си, което ви служи, за къщата ви, която макар и не толкова голяма и хубава, ви приютява. Благодарете на себе си, че сте направили нещо, че ви има.

Благодарете на хората, които са около вас. Дори ако сте ядосани на някого, винаги има нещо, за което да му благодарите.

Ако ненавиждате някого, който ви е изоставил и не можете да му простите, помислете с какво ми е помогнал, потърсете нещата, за които можете да сте му благодарни. Вероятно сте научили нещо от него, изживели сте заедно незабравими мигове. А може би точно това, че ви е изоставил, ви е накарало да преодолеете зависимостта си и да се превърнете в самостоятелен, пълноценен, уверен и ценящ себе си човек?

Ако хората около вас не са такива, каквито ви се иска да бъдат, благодарете им за това, че ви носят усещането, че не сте сами, че ви дават чувство за сигурност, че ви помагат да погледнете света от различна гледна точка и т. н. и т. н.

Във всяка негативна ситуация има нещо, за което да бъдем признателни. Открийте го.

Всъщност най-добрият начин да се освободим от нещата, които не харесваме и да направим промяна към по- добро, е да им благодарим, да ги благословим с обич и да ги пуснем да си идат.

Така постепенно ще започнете да забелязвате все повече хубавото, доброто… Ще се изненадате, че има толкова много неща, за които да сте благодарни.

  • Използвайте ритуала на камъчето на благодарността.

Идеята е на Лий Брауър – участник във филма „Тайната“. Той предлага да сложим в джоба си едно камъче и всеки път, когато се обличаме сутрин или преобличаме вечер, когато пъхнем ръка в джоба или случайно докоснем камъчето, да открием нещо, за което да благодарим.

Това е един чудесен начин, който превръща изказването на благодарност в навик.

Разбира се, вие може да си измислите и свой метод. Няма правила, важното е да ви е приятно и неусетно да променя нагласата ви към признателност.

А тук можете да споделите вашите идеи и опит. image

И понеже говорим за благодарността, искам да благодаря на всички вас, които четете, че сте тук, че ми помагате и вдъхновявате, че сте моят стимул да вървя напред,

искам да благодаря на хората, които ми пишат и ми имат доверие,

на приятелите ми онлайн и в реалността, на децата си, на семейството си, на родителите си…





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: happinessschool
Категория: Бизнес
Прочетен: 413510
Постинги: 140
Коментари: 209
Гласове: 397
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930